advent i januari?

I tisdags, den 15 januari, var enligt den kinesiska kalendern den 8 december (!) då man firar La ba (= december 8).
La ba säger man är den kallaste av alla dagar och firandet denna dag inleder det kinesiska nyårsfirandet, som ju är en period på ca 3 veckor då man "väntar in" våren. La ba är ungefär som 1:a advent för oss nordbor men med nyårsafton som den viktigaste dagen.
    Givetvis så innebär kinesiskt nyår traditioner så också La ba. Till lunch på La ba äter man jiao zi (stora ravioli-aktiga matbitar med kött- och grönsaksfyllning) som man doppar i soya-aktig vinäger och på kvällen äter man risgröt (långt ifrån risgrynsgröt) med diverse grejjer i som bönor och torkad frukt. Gröten kallas för övrigt (rugh översatt till svenska) "den åttondes dyrbara gröt" med tanke på det rika innehållet av nyttigheter och godsaker, lite sött sådär tyckte jag.
Liknade gröt har jag ätit på mornarna och kvällarna här och trots att den inte har mycket smak så gillar jag den, den känns hälsosam och "lätt", de få godbitarna i är bonus men på La ba var det enormt mycket grejjer i, mums!
   I allafall.. Denna dag gör man också enligt tradition egen vinäger inför nyårsafton då tiden mellan La ba och nyårsafton är perfekt för att få fram utmärkt vinäger, men här hemma duger tydligen Wal-marts vinäger, Congs föräldrar flinade när jag frågade om dom skulle göra vinäger i år..
Ute på gator, på kontor, i affärer och malls så börjar man förbereda inför nyår med röda kinesiska lantärnor och annat nyårspynt mmmm.. me like China och advent en gång till.


bilder:
image18

Kommentarer
Postat av: monc

Snacka om att få dubbelt upp.. ;)

2008-01-19 @ 10:18:12
URL: http://monc.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0