tianjin, hemstad i röd explosion

Den 1:a feb tog vi en tur till Tianjin, en stad belagen smått sydöst om Beijing, ca 2 timmar från vårt hem i Langfang.
Tianjin har en relativt kort (!) men viktig historia, 1404 säger man att staden började ta form ur ett simpelt fiskarsamhälle, platsen var en nyckelplats för beskyddandet av Beijing, huvudstaden, och blev senare också en viktig handelhamnstad (flera viktiga floder går genom staden). För ca 200 år sen började man använda staden som "test-stad" för västerländska koncept, Kinas första bank öppnades i Tianjin t e x.
    Det moderna Tianjin är stort, i själva city bor det ca 8 milijoner människor, medräknat med diverse "förorter" bor här långt mer människor än i hela plutt-Sverige och kontrasten med Langfang (där jag nu befinner mig) är kännbar. Konstigt nog kände jag mig hemma direkt, som om jag varit där förr och kunde hoppa in i stadsrytmen på nolltid. Jag har inte alls samma känsla i Beijing där jag mest känner mig stressad, Beijing känns kall på något sätt..

Anyway, förutom att springa runt lite på ett stort, underbart, shoppingmall var målet för dagen i Tianjin det kända promenadstråket Gu wen hua jie (= Ancient culture street) med diverse småbutiker fullloadade med kinesiska traditionella grejjer, allt från godis och te till kalligrafi material (vill haaa), kinesiska lerfigurer och stora skulpturer i jade. Så här års var gatan och butikerna givetvis i röd explosion - nyårsafton är snart här och ett av huvudsyftena för dagen var att shoppa nyårspynt. Och detta nyårspynt! O M G.
Det kinesiska nyårsfirandet är verkligen stort, värre än vårt julfirande skulle jag vilja påstå men mitt omdömme kanske inte är det bästa som nog egentligen baserar sig på befolkningsmängden som på denna sidan jordklotet är betydligt mer aktiv och.. större. Men overkill, ja! Det var hysteri på Wal-Mart.

Visste du att kineser har en helt egen bild på fri konkurrens? I Sverige fokuserar man som butiksägare på att vara så unik som möjligt, placera sig så strategiskt som möjligt och med minsta möjliga "direktkonkurrens" som möjligt, d v s finns det redan 7 skobutiker i "city" så antingen A: letar man efter lämpligare ställe att placera sig eller B: ser man till att ha ett så unikt sortiment som möjligt och så bra priser som möjligt. I Kina gör man inte riktigt på samma sätt, här ligger specialistaffärerna vägg i vägg med i stort sätt samma utbud i varenda än, hela gatan ner. Man kan ju hoppas att man åtminstone konkurerrar med priserna!
När jag frågar Cong varför man gör på detta sätt tänker han en stund och förklarar sen att kunderna vet vart dom ska gå när dom vill köpa något specifikt (!). Jag frågar vidare hur "konkurrenterna" kan känna till varandras utbud och leverantörer så exakt och sen komma undan med samma utbud, svaret blir "dom kollar varann". Nice, non stop spionage. Kul att ha Sko-Janssons pöjk komma på spionrunda med block och penna varje fredag, not! - En sak är säker, jag ska inte ge mig in i skobranschen.
Förutom dessa underbara malls och småbutiker med västerländska koncept som växer upp som flugsvampar här borta så är det på detta sätt man driver business på kinesiskt vis, uppenbarligen funkar det men trött blir jag efter 1000-tals identiska röda lantärnor och väggdekorationer upprepandes i butik efter butik.. "Which do you like?" hm.. den röda?

En fullproppad stad i ett konstant växande, småbutiker, malls, fabriker, 20-30våningshöghuskvarter MEN ändå med en mysig hemstadskänsla över det hela, fiskarsamhälle-anda trots frånvaron av vatten? Jag gillar verkligen Tianjin men vem är förvånad?
Tianjin är min kinesiska familjs hemstad och också min framtida kinesiska hemstad! Familjen flyttar tillbaka dit i Juni.
Wow.. Min kinesiska hemstad..



bilder:

image23
image24



Kommentarer
Postat av: moster (Ellinor)

OMG BEEEEEEEEAAAAAAADDDDDDDDSSSSSS DUUUUU KÖÖÖÖÖPAAAAAA PREEEEEEESEEEEEENNNNNNNTTTTT

2008-02-05 @ 22:09:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0